Hadd főzzek ma magamnak!

Tányérok a pöttyös abroszon.

Az első sütőtökös rizottóval a teljesség felé

2017. október 07. 15:12 - selymeskitchen

A szívemet főztem bele. A szívemet.

Többször írtam már, hogy a főzés kikapcsolt, hogy szeretem, hogy magamnak is elpepcselek a tányérral és a díszítéssel. Egy televíziós konyhai verseny inspirál az utóbbi időben. nem csak abban, hogy elhagyjam a vegetát, de hogy ne pucoljak a vágódeszkán, vagy figyeljek az ízekre, a formákra és merjek kipróbálni új dolgokat. 

img_20171007_125159.jpg

Nagyon sokan készítettek rizottót és én nem emlékszem rá, hogy ettem volna valaha. 

Egy banális hülyeség miatt nem rendeltem szerintem.... 

Akkoriban, mikor a család együtt sokat járt étterembe nem volt divat ez az étel, vidéken semmi esetre sem. Mikor már megengedhettem magamnak, hogy étterembe járjak, akkor valamiért a fejemben összemosódott a borsós rizi-bizi és a rizottó.Persze tudom, hogy semmi köze a kettőnek egymáshoz. Ma már nagyon jól tudom. 

Csak azt hallottam, hogy nagyon nehéz jó rizottót csinálni. 

Kaptam egy kiló rizottó rizst és lelkileg erősnek éreztem magam ahhoz a kudarchoz, ha esetleg kataszrtofális lenne a sütőtökös rizottó. 

Főzés közben arra gondolni, hogy de finom lesz és az egy-másfél órás munka eredménye pillanatok alatt elfogy sokszor felemelő, de leginkább akkor, ha nem csak magamnak főzök, főzhetek. 

Az ízek emlékeket idéznek és érzelmeket váltanak ki. Most ennyi volt a célom. Magammal lenni, a bennem felgyülemlő érzelemhalmazt átvezetni egy ételbe.Figyelemmel, kreativitással, törődéssel. 

Nem tudom milyen egy jó rizottó, lassan majd rendelek is egyet, de azt hiszem, hogy nekem ez nagyon jó emlék lesz, mert ez valami isteni lett és büszke vagyok rá. 

A Nosaltyn találtam egy receptet, amit nagyjából használtam, de csak a folyamatok miatt és a mennyiségek miatt. A sütőtököt tupperben pároltam és a rizottó aldente állapotánál vajon megfuttattam az újhagymát és a fokhagymát, beleforgattam a párolt sütőtököt, majd visszatettem a rizottót a tűzhelyre és beleforgattam a pürét, a hagymát, a sütőtököt. Aztán hozzáadtam a vajat és a parmezánt, lefedtem. 

Megmosott, leitatott pakcsojt sütöttem mellé és maradék csirkehúst tálaltam még. 

Minden szeretetem, minden érzésem belemászott. Nagyon finom lett. Imádom. Új kedvencem lett. 

 img_20171007_125207.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://selymeskitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr6912936903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása