Ez klasszikus.
Az egyedülállásnak, egyedülélésnek nem költséghatékony része például az egymagamrafőzés. Nagyon sok megromlott ételt dobok ki, mert nem tudom, vagy nem akarom megenni.
Ilyen a kenyér is, nem tudok olyan mennyiségű kenyeret venni, amiből ne maradna. Lehet ez a legkisebb, legdrágább kenyér is akár. Ezért inkább kifli/zsömle, itthon sütős zsömle. (Köszi németek, köszi Aldi, Lidl, Spár)
VAGY! Magam sütök kenyeret. - Ez egy másik poszt lesz.
De mesteri maradék újrahasznosító, vagy felhasználó lettem az évek alatt. Édesanyától azt láttam és ez nem csak az ő praktikája volt, hogy a nem túl friss kenyér egészen fogyasztható még pirítósnak, bundáskenyérnek is. Biztosan mindenki emlékszik a finom bundáskenyér reggelikre, vacsorákra. A korosztályomból biztosan. Mi általában otthon májkrémmel ettük, finom, előre ízesített teával. Úgynevezett menzateával. A barackos tea volt a kedvencem. Meg úgy az egész.
De a bundáskenyérnek is vannak változatai. Egy Budaörsi Művésztelep alkalmával a kolis fiúk megszerveztek egy vacsoracsatát, ahol Cicafiú versenyzett Zámbó Árpival. (IGEN, azzal a Zámbó Árpival) Azt hagyjuk is, hogy a zsűriben többek között az Élet és Irodalom egyik neves újságírója ült. Száz szónak is egy vége: Zámbó Árpi szalontüdőt főzött, Cicafiú töltött bundáskenyeret készített. Hát olyat én még addig sose láttam, felénk csak a szelet kenyeret mártottuk tojásba, olajba az egész, aztán kész. Dehogy flancolunk töltéssel. Hát mondanom sem kell, hogy az órákon át készülő szalontüdővel szemben a gyorsabb töltött bundáskenyérrel Cicafiú hamar megnyerte a közönséget, hogy a zsűri kit díjazott, az tökéletesen mindegy és nem is emlékszem. A lényeg, hogy a töltött bundáskenyér úgy nézett ki, hogy gyakorlatilag sajtos sonkás szendvicset mártott tojásba és sütött meg olajba leleményes versenyzőnk.
Kiváló tulajdonságomnak tartom, hogy egészen gyorsan tanulok praktikus dolgokat. Hát ezt a receptet hamar elsajátítottam és a mai napig használom. Köszi Cica!
Maradék kenyeret, de kiflikarikákat is szívesen forgatok tojásba és sütök meg. Sajtkrémmel szoktam tölteni általában. Az apró falatkák gusztusosabbak is, mint a hatalmas szeletek és több feltéttel kipróbálható. Beus barátnőméktől is ellestem egy receptet, ők fokhagymás tejföllel fogyasztják a népszerű finomságot.
Őszi vacsorának kiváló, hétvégi villásreggelik elengedhetetlen kelléke. Legyen a feltét sonka, reszelt sajt, fokhagymás tejföl vagy májkrém, szimplán, duplán, vagy töltve mindegy. A kenyér lehet szikkadt, de a tojás azért jó, ha friss!
Jó étvágyat!