Hadd főzzek ma magamnak!

Tányérok a pöttyös abroszon.

Az olasz tészta mélylélektana

2016. október 15. 09:45 - selymeskitchen

Írásaim a gasztrokommandóról...


2011.07.26.

Szilárd meggyőződésem, hogy előző életemben (már ha volt ilyen) egy olasz tenger partján éltem, egy munkás férfi dolgos nejeként. Ezt a messzemenő következtetést abból vontam le, hogy minden körülmények között tudok tésztát, tengeri herkentyűket és paradicsomot enni. Bármilyen elkészítési formában. Főve, sütve, töltve, rakottan, pároltan, hússal, zöldséggel, hallal…

post_54356_20110726085458.jpg

Kicsit úgy érzem magam, mint Gombóc Artúr tésztás változata. Azzal az apró különbséggel, hogy én allergiás vagyok a csokoládéra, viszont tésztából jöhet az olasz remekek közül majd mindegyik a spagetti, lasagne, maccheroncelli, farfalle, pappardelle, tagliatelle, fusilli, ravioli, tortellini, gnocchi… de nem tudom felsorolni a körülbelül kétszáz tésztafélét, melyeket még Olaszországon belül is más-más néven hívnak.

post_54356_20110726085504.jpg

A tészta iránti feltétlen imádatomat és hogy a spájzban nálam mindig található legalább két féle tészta (most éppen hat különféle) az is növelte, hogy kicsi koromban nézhettem a nagymamámat, ahogyan a házi tésztát készíti. Étrendünkből sosem hiányozhatott, ha csak az egyszerű galuskára gondolok, az olyannyira imádott sztrapacskára vagy a finom cérnametéltre a vasárnapi húslevesből.
      A mediterrán ízesítésű tésztákra csak azután kezdtem rászokni, miután külön konyhában sürögtem-forogtam. Be kell vallani végtelenül egyszerű, nem nagy munkával jár, száz módon ízesíthető, laktató és a dicséretek, amiket bezsebelhetünk érte, felbecsülhetetlenek.
Hogy miben is rejlik a száraztészta zsenialitása?
Elmesélem, amúgy lelkizősen.

post_54356_20110726085456.jpg

Egy kimerítően fárasztó irodai nap után már hazafelé azon gondolkodom, mi lenne az, ami igazán kikapcsol és feltölt. Aztán megkordul a gyomrom és nincs több kérdés! Főzni kell! Már repülök a konyha felé és engedem a vizet a kifejezetten tészta főzésére tervezett edénybe, és latin ritmusokra táncolva aprítom a vöröshagymát és a fokhagymát. Fél kezemmel keresem az oliva olajat és a serpenyőt. Kockázom az érett paradicsomot és olivabogyót. A színek és a formák felszabadítanak. Stahl Judit mi van itthon rovatát alkalmazom a terápiás főzések esetén. Forr a víz. Évek alatt kísérleteztem ki, hogy melyik fajta tésztának hány percig kell főnie, hogy al dente (ropogósra főtt) legyen. Természetesen sosem annyi, mint amennyi a csomagolásra van írva. Bedobom a spagettit a vízbe, aztán sorrend nélkül, csak érzésre pirítom az olajon a sokszínű hozzávalókat. Kezembe akadó zöldfűszereket szórok az illatos szószra, borsot és chilit. Igazi chilit. A fűszerekből felszabaduló illatok felérnek egy aromaterápiával. El is lazultam.

post_54356_20110726090050.jpg

Már az összes olasz dalt elénekeltem természetesen borzasztó kiejtéssel, és mire szerény repertoárom végére érek, az étek is elkészül. A kedvem kivirul és éttermet megszégyenítő díszítést készítek két főre, öt percre, hiszen amint nekiesünk a chilis, paradicsomos pastának a díszítés tova tűnik. A hideg száraz fehérbor, enyhíti a csípős ízt. A spagetti az éhség érzetét, a chili oldja a feszültséget. Legalábbis nálam.
Ismerek egy-két fogást még a munkahelyi stressz oldására, a chilis spagetti fehérborral is közéjük tartozik. S az utolsó, cáfolhatatlan érv a tészta és azon belül is a spagetti mellett Sophia Loren szavai: ”Mindent, amit rajtam láttok, a spagettinek köszönhetek.”

post_54356_20110726085500.jpg

 

Öt évvel ezelőtt néhány szubjektív írásom megjelent a Gasztokommandón, ezeket most frissítem, érdemes megnézni, mert néhol van férfi párja egy-egy női sztorinak. 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://selymeskitchen.blog.hu/api/trackback/id/tr7711803467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása